Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Sabina Henriksson, Hökerum, spelade upp för Zornmärkesjuryn i dag (onsdag). Hon belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman.

Zornmärkesuppspelningarna pågår för fullt på Korrö i Linneryd. Resultatet vid dagens uppspelning (onsdagen) blev tre silvermärken, ett bronsmärke och fyra diplom. Dessa delas ut på riksspelmanstämman på Korröfestivalen lördag den 25 juli klockan 16.00

Sabina har i mer än 40 års tid hållit på och arbetat med att spela, sjunga och dansa, med och för människor i alla åldrar. Vid 10-års ålder började hon spela fiol och eftersom hennes föräldrar dansade folkdans blev Sabina tidigt intresserad av folkmusik, särskilt småländsk, eftersom det är i Norrahammar i Småland hon är uppvuxen. Sabina åkte runt på olika spelmansstämmor och festivaler, oftast tillsammans med sin spelkompis Eva Blomquist-Bjärnborg. De spelade in skivor och var med i många radio- och TV-program med sina fioler under 70-80-talen.

 

Sabina spelade upp för Zornmärkesjuryn första gången 1975 och nu 40 år efter gjorde hon ett nytt försök som resulterade i ett silver.

Sabina spelar folkmusik med trion SHE - Sabina Henriksson, Heléne Ingvarsdotter och Eva Blomquist-Bjärnborg. Som vissångerska och musikant, ensam och i andra konstellationer gör hon också olika musik- och sångföreställningar för barn, vuxna och inom äldrevård. Sabina är också yrkesverksam som föreläsare och författare.

Zornmärket har till syfte att medverka till att vidmakthålla och öka intresset för den svenska folkmusiken. Det betyder bland annat att nya generationer skall stimuleras till att på ett traditionsbevarande sätt föra vidare och skapa förståelse för den musik och de spelstilar vi ärvt från äldre tiders spelmän.

 

Zornmärkesnämnden

 

Ulf H Svensson

0703 300 138