Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Zornmärkesuppspelningarna pågår för fullt på Korrö i Linneryd. Resultatet vid gårdagens uppspelning (tisdag) blev ett silvermärke, ett bronsmärken och sex diplom. Dessa delas ut på riksspelmanstämman på Korröfestivalen lördag den 25 juli klockan 16.00

Eva Johansson, Urshult, spelade upp för Zornmärkesjuryn i går (tisdag). Hon belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman.

 

Eva växte upp i Västra Torsås och flyttade senare till Urshult. Morfar gav Eva ett leksakspiano när hon var liten. Föräldrarna märkte att hon var intresserad av musik och köpte en tramporgel och lite senare ett piano. 1981 blev Eva med fiol. Hon spelade med i Tassemarkernas spelmansgrupp med Stig Andersson som ledar. Han inspirerade Eva att fortsätta spela folkmusik och på den vägen är det. Eva har också spelat i Skatelövs spelmanslag. I dag spelar hon mest med sin sambo riksspelman Bengt Andersson. Eva säger  ”det går inte att sluta spela folkmusik”. Eva är förskollärare på heltid som spelar fiol och bygger både fioler samt träskofioler på fritiden.

Zornmärket har till syfte att medverka till att vidmakthålla och öka intresset för den svenska folkmusiken. Det betyder bland annat att nya generationer skall stimuleras till att på ett traditionsbevarande sätt föra vidare och skapa förståelse för den musik och de spelstilar vi ärvt från äldre tiders spelmän.

 

Zornmärkesnämnden

Ulf H Svensson

0703 300 138