Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Det var först när han blev tillfrågad att representera Ångermanland vid framtagningen av ett nytt häfte med allspelslåtar från hela Sverige som Karl-Johan Gidlund från Örnsköldsvik började fundera på att spela upp för zornmärket. “Du har ju traditionen” sa de till mig, säger Karl-Johan. Och nu står han där, den nye riksspelmannen, och skiner ikapp med solen. “Det är klart att man är stolt!”

När Karl-Johan tänker tillbaka på sitt spelmansvärv, så har han spelat med många av de gamla ångermanländska spelmännen, och inte siktat in sig på någon enstaka. Som stämspelare har han lärt sig att vara lyhörd och följa den som spelar melodin, vilket hjälpt honom att uppmärksamma nyanser och vändningar i spelet. Ända sedan bröderna drog med honom att spela för folkdanslaget de dansade i har Karl-Johan fått vänja sig vid att spela ensam, även om det blir mycket roligare när man är flera som spelar tillsammans. Men när man spelar upp för zornjuryn gäller det att man kan spela självständigt och gör musiken till sin egen.

Första gången Karl-Johan spelade upp fick han brons, men sedan tog det några gånger innan han till slut fick silver.

- Det har varit en lång resa efter bronset, men man lär sig mycket på samtalen med juryn efteråt, säger Karl-Johan. Man har ju blivit mer medveten om hur man spelar.

I fortsättningen kan alltså Karl-Johan Gidlund från Örnsköldsvik titulera sig riksspelman.

Zornmärkesnämnden
2021-08-05
Anders Ewaldz
0704 56 21 66